Silhueta de pessoa indiferenciada

Jaime Aníbal

Professor Adjunto
Instituto Superior de Engenharia
Subsistema
Docentes Politécnico
Regime
Exclusividade
Vínculo
CT em Funções Públicas por tempo indeterminado
Jaime Aníbal studied Marine Biology and Fisheries (1990-1995) at the University of Algarve (Portugal), winning the Best Student Award. He went on to obtain his MSc in Ecology from the University of Coimbra (1999) and PhD in Ecology at University of Algarve (2004). Since 1999, Jaime has lectured Biochemistry, Food Chemistry, Enzymology, Seafood Quality and other chemistry-related courses in the Food Engineering Department at the Institute of Engineering (University of Algarve). He also lectures Environmental, Biogeochemical and Sports courses in some Graduation and Master Programs. At present, his research deals with the effects of environmental changes on food quality, with emphasis on: [1] seafood deterioration dynamics and development of new spoilage indicators; [2] valorization of seafood by-products and species of low economical value; [3] sustainable use of water for human activities. Jaime is a member of the Scientific Commission of CIMA-Centre for Marine and Environmental Research at the University of Algarve. Author of over 30 research publications and 40 scientific communications.

Atividades

Atividades
2017 - 2017/07/20. Orientação. Intrusões salinas e avaliação de tratamentos alternativos de águas residuais em ETAR do Sul de Portugal.Mestrado em Ciclo Urbano da Água (Mestrado). Orientador.
2017 - 2017/07/03. Orientação. Potencialidade da valorização das lamas de depuração produzidas nas ETAR do Algarve.Mestrado em Ciclo Urbano da Água (Mestrado). Orientador.
2014/07/09 - 2014/09/21. Orientação. Reconstructing the past history of Macroalgae blooms in the Ria Formosa Lagoon and their relationship to the occurrence of SGD using remote sensing and GIS. Coorientador.
2013. Apresentação oral de trabalho. An attempt to use stable isotopes in clam spoilage assessment. CIMA’s Advanced Seminar. Universidade do Algarve (Gambelas, Portugal).
2013 - 2013. Orientação. Avaliação sensorial da frescura de produtos da pesca através do método QIM (Quality Index Method): revisão dos métodos desenvolvidos nos últimos 20 anos.Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Coorientador.
2013 - 2013. Orientação. Efeitos da embalagem em ar, sob vácuo e em atmosfera modificada sobre a qualidade de filetes de peixe-porco Balistes capriscus.Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Coorientador.
2013 - 2013. Orientação. Utilização de macroalgas verdes como biorremediadores em efluentes de indústrias agroalimentares: dinâmica das vias metabólicas relacionadas com os compostos azotados.Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Orientador.
2013 - 2013. Orientação. Estudo da deterioração da amêijoa-boa Ruditapes decussatus (Linnaeus, 1758).Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Coorientador.
2011. Apresentação oral de trabalho. Ambiente e Desenvolvimento Sustentável. Seminário “O nosso futuro: cidades e edifícios sustentáveis". Instituto Superior de Engenharia, Universidade do Algarve (Faro, Portugal).
2011. Apresentação oral de trabalho. Presentation Design: Pecha Kucha. Seminários do Núcleo de Estudantes de Biolgia da Universidade do Algarve e Erasmus Mundus Master of Science in EcoHydrology. Universidade do Algarve (Gambelas, Portugal).
2010 - 2010. Orientação. Estudo da deterioração da gamba Parapenaeus longirostris (Lucas, 1846).Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Orientador.
2010 - 2010. Orientação. Tecnologias de processamento do leite associadas à problemática do seu consumo.Mestrado em Tecnologia de Alimentos (Mestrado). Orientador.
2009. Apresentação oral de trabalho. Are mudflats really flat? A tale of shapes and blooms in a temperate tidal lagoon. Geography Seminar Series. Trinity College Dublin (Dublin, Ireland).
2008. Apresentação oral de trabalho. Pegada ecológica da alimentação. Ciclo de Seminários Consumo, Energia e Ambiente. DECO & Universidade do Algarve (Gambelas, Portugal).
2007. Apresentação oral de trabalho. Quality Index Method (QIM): utilização da Análise Sensorial para determinação da qualidade do pescado. INOVA 2007 – Exposição e Conferências sobre Inovação e Transferência de Tecnologia no Algarve. Universidade do Algarve (Gambelas, Portugal).
2007/09 - Presente. Membro de associação. DECO - Associação Portuguesa para a Defesa do Consumidor.
2006. Apresentação oral de trabalho. QIM, a sensory analysis-based method of determining fish quality. FISEC Food Convention 2006. Universidade do Algarve (Faro, Portugal).
2002 - Presente. Membro de associação. Ordem dos Biólogos .
1992 - 2002. Membro de associação. Associação Portuguesa de Biólogos.
1998 - Presente. Membro de associação. Associação Portuguesa para o Estudo e Conservação de Elasmobrânquios (APECE).
1996 - Presente. Membro de associação. Sociedade Portuguesa de Ecologia (SPECO).
1991 - Presente. Membro de associação. Núcleo de Actividades Subaquáticas (NAS) da Associação de Estudantes da Universidade do Algarve.

Projetos

Projetos
2019/06/10 - 2019/06/14. Bolsa de Mobilidade Merging Voices (Erasmus +) - Hue University (Vietnam). Outra. Universidade do Algarve.
2009/03 - 2012/10. NITROLINKS - NITROgen loading into the Ria Formosa through Coastal Groundwater Discharge (CGD) ¿ Pathways, turnover and LINKS between land and sea in the Coastal Zone. Investigador. Universidade do Algarve Centro de Investigação Marinha e Ambiental.
2005/05 - 2009/06. O-DOIS - Dinâmica do oxigénio acoplada à mineralização do carbono orgânico em zonas intertidais arenosas. Investigador. Universidade do Algarve Centro de Investigação Marinha e Ambiental.
1999/04 - 2001/07. Impacte da variação das características fisicoquímicas do sedimento na ecofisiologia de Ruditapes decussatus na Ria Formosa (ECORUDI). Investigador. Universidade do Algarve Faculdade de Ciências Humanas e Sociais.
1998/11 - 1999/02. Ph.D. grant. Bolseiro de Doutoramento. Universidade do Algarve.
1998/05 - 1999/02. Biological assessment of the bivalve stocks of Ruditapes decussatus and Cardium edule in the South of Portugal (Ria Formosa). Investigador. Universidade do Algarve.
1996/11 - 1998/10. M.Sc. grant. Bolseiro de Mestrado. Universidade de Coimbra.
1996/07 - 1998/10. Produção Bentónica e Fluxo de Matéria Orgânica na Ria Formosa, Algarve, Portugal. Investigador. Universidade do Algarve.

Produções

Eduardo Esteves; Luís Guerra; Jaime Aníbal. 2021. "Effects of Vacuum and Modified Atmosphere Packaging on the Quality and Shelf-Life of Gray Triggerfish (Balistes capriscus) Fillets". Foods, 10 (2): 250-250. https://doi.org/10.3390/foods10020250
Esteves, Eduardo; Aníbal, Jaime. 2021. "Sensory evaluation of seafood freshness using the quality index method: A meta-analysis". International Journal of Food Microbiology, 337. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108934
Nuno Silva; António Martins; Jaime Aníbal. 2020. "Management Optimization of Waste Water Treatment Plants Sewage Sludge Produced in the Algarve". https://doi.org/10.1007/978-3-030-30938-1_55
Sérgio Pólvora; Jaime Aníbal; António Martins. 2020. "Saline Intrusions at Almargem Waste Water Treatment Plant in Different Tidal Cycles". https://doi.org/10.1007/978-3-030-30938-1_61
Hélder T. Madeira; Jaime Aníbal; Liliana F. Carvalho; Eduardo Esteves; Cristina Veiga-Pires. 2020. "Nitrate Reductase Activity in Green Macroalgae as an Environmental Indicator of Temperature and Salinity Changes and Its Implication for Climate Change Projections". https://doi.org/10.1007/978-3-030-30938-1_2
Aníbal, J.. 2020. INCREaSE 2019. Editado por Monteiro, Jânio; João Silva, António; Mortal, António; Aníbal, Jaime; Moreira da Silva, Manuela; Oliveira, Miguel; Sousa, Nelson. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-30938-1
Esteves, Eduardo; Aníbal, Jaime. 2019. "Muxama and other traditional food products obtained from tuna in south Portugal and Spain: review and future perspectives". http://hdl.handle.net/10400.1/13404
Aníbal, Jaime; Gomes, Ana; Mendes, Isabel; Moura, Delminda. 2019. Ria Formosa: challenges of a coastal lagoon in a changing environment. Universidade do Algarve, CIMA. http://hdl.handle.net/10400.1/12475
Mota, Fábio; Aníbal, Jaime; Esteves, Eduardo. 2019. "Effects of depuration on subsequent deterioration and shelf life of cultured grooved carpet shell clam Ruditapes decussatus during chilled storage".
Diboune, Naàssa; Nancib, Aicha; Nancib, Nabil; Aníbal, Jaime; Boudrant, Joseph. 2019. "Utilization of prickly pear waste for baker's yeast production". Biotechnology and Applied Biochemistry, 66 (5): 744-754. https://doi.org/10.1002/bab.1753
Eduardo Esteves; Hugo Lourenço; Igor Rosa; Jaime Aníbal. 2018. "Physicochemical and Microbiological Changes in Dried Small-Spotted Catshark (Scyliorhynus canicula): Contributing to the Developing an Alternative Shark-Based Salted-Dried Seafood Product". Journal of Aquatic Food Product Technology, 27 (2): 176-184. https://doi.org/10.1080/10498850.2017.1417339
Eduardo Esteves; Jaime Aníbal. 2018. "Optimization of Processing Conditions of Traditional Cured Tuna Loins - Muxama". Fishes, 3 (1): 3-3. https://doi.org/10.3390/fishes3010003
Jaime Aníbal; Cristina Veiga-Pires; Eduardo Esteves. 2018. "Effects of Spoilage on Nitrogen and Carbon Stable Isotopes Signatures of the Clam Ruditapes decussatus". https://doi.org/10.1007/978-3-319-70272-8_20
Aníbal, J.. 2018. INCREaSE. Editado por Mortal, António; Aníbal, Jaime; Monteiro, Jânio; Sequeira, Cláudia; Semião, Jorge; Moreira da Silva, Manuela; Oliveira, Miguel. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-70272-8
Moura, Delminda; Mendes, I.; Gomes, Ana; Aníbal, Jaime; Rosa, Francisca. 2017. "The continental shelf off the Guadiana estuary". Universidade do Algarve. http://hdl.handle.net/10400.1/10189
Delminda Moura; Ana Gomes; Isabel Mendes; Aníbal, J.. 2017. Guadiana River Estuary - Investigating the past, present and future. Portugal. http://hdl.handle.net/10400.1/9887
Rocha, C.; Veiga-Pires, C.; Scholten, J.; Knoeller, K.; Gröcke, D.R.; Carvalho, L.; Anibal, J.; Wilson, J.. 2016. "Assessing land-ocean connectivity via submarine groundwater discharge (SGD) in the Ria Formosa Lagoon (Portugal): Combining radon measurements and stable isotope hydrology". Hydrology and Earth System Sciences, 20 (8): 3077-3098. https://doi.org/10.5194/hess-20-3077-2016
Aníbal, J.. 2016. "Muxma and Estupeta: Traditional Food Products Obtained from Tuna Loins in South Portugal and Spain". https://doi.org/10.1007/978-1-4899-7648-2_20
Genç, I. Y.; Esteves, Eduardo; Aníbal, Jaime; Diler, A.. 2015. "Effects of different thawing methods on the quality of meagre fillets". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 62 (2): 153-159. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002673
Moreira Da Silva, M.; Aníbal, J.; Duarte, D.; Chícharo, L.. 2015. "Sarcocornia fruticosa and spartina maritima as heavy metals remediators in Southwestern European Salt Marsh (Ria Formosa, Portugal)". Journal of Environmental Protection and Ecology, 16 (4): 1468-1477. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84966415584&partnerID=MN8TOARS
Genç, I.Y.; Esteves, E.; Aníbal, J.; Diler, A.. 2015. "Effects of different thawing methods on the quality of meagre fillets | Farkli çözdürme tekniklerinin sariagiz baligi filetolarinin kalitesi üzerine etkileri". Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 62 (2): 153-159. https://doi.org/10.1501/Vetfak_00000020589
Aníbal, Jaime; Madeira, Hélder T.; Carvalho, Liliana F.; Esteves, Eduardo; Veiga-Pires, Cristina; Rocha, Carlos. 2014. "Macroalgae mitigation potential for fish aquaculture effluents: an approach coupling nitrogen uptake and metabolic pathways using Ulva rigida and Enteromorpha clathrata". Environmental Science and Pollution Research, 21 (23): 13324-13334. https://doi.org/10.1007/s11356-013-2427-x
Genç, Ismail Yüksel; Esteves, Eduardo; Aníbal, Jaime; Diler, Abdullah. 2013. "Effects of chilled storage on quality of vacuum packed meagre fillets". Journal of Food Engineering, 115 (4): 486-494. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.09.007
Carvalho, Liliana F.; Rocha, Carlos; Fleming, Alexandra; Veiga-Pires, Cristina; Aníbal, Jaime. 2013. "Interception of nutrient rich submarine groundwater discharge seepage on European temperate beaches by the acoel flatworm, Symsagittifera roscoffensis". Marine Pollution Bulletin, 75 (1-2): 150-156. https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2013.07.045
Madeira, H. T.; Aníbal, J.; Carvalho, L. F.; Esteves, E.; Veiga-Pires, C.; Rocha, C.. 2013. "Effects of temperature and salinity on nitrate uptake by green macroalgae". Em Abstracts, 252-252.
Aníbal, J.; Madeira, H. T.; Carvalho, L. F.; Esteves, E.; Veiga-Pires, C.; Rocha, C.. 2013. "Mitigation of nitrogen discharges from fish aquaculture effluents using green macroalgae". Em Abstracts, 125-125.
Aníbal, J.; Lagartinho, J.; Esteves, E.. 2012. "Is total volatile basic nitrogen (TVB-N) a reliable spoilage indicator for the deep water shrimp (Parapenaeus longirostris)?". Em Book of Abstracts, 135-135.
Veiga-Pires, C.; Aníbal, J.; Carvalho, L. F.; Rocha, C.. 2012. "Submarine groundwater discharge in southern Portugal: Insights from stable isotopes signatures". Em Proceedings, 78-78.
Carvalho, L. F.; Veiga-Pires, C.; Aníbal, J.; Fleming, A.; Rocha, C.. 2012. "Impact of the flatworm Symsagittifera roscoffensis on inorganic nitrogen loading associated with submarine groundwater discharge (SGD): Case study from a beach in southern Portugal". Em Proceedings, 77-77.
Scholten, J.; Rocha, C.; Wilson, J.; Pham, M.; Veiga-Pires, C.; Aníbal, J.. 2012. "Estimating submarine groundwater discharge into the Ria Formosa lagoon, Portugal: Uncertainties in the lagoon-open ocean radium exchange". Em Abstracts, 36-36.
Anibal, J.; Esteves, E.; Rocha, C.. 2011. "Seasonal variatoins in gross biochemical composition, percentage edibility, and condition index of the clam Ruditapes decussatus cultivated in the Ria Formosa (South Portugal)". Journal of Shellfish Research, 30 (1): 17-23. https://doi.org/10.2983/035.030.0104
Genç, I.; Esteves, E.; Aníbal, J.; Diler, A.. 2011. "Effects of chilled storage, vacuum and modified atmosphere packaging on quality of meagre, Argyrosomus regius (Asso, 1801) fillets: a combined experimental and predictive approach". Em ISEKI_Food 2011, 100-100.
Rocha, C.; Veiga-Pires, C.; Wilson, J.; Aníbal, J.; Monteiro, J-P.; Scholten, J.. 2011. "Ecosystem-level impact signals of groundwater borne continental nitrate transfer to the Ria Formosa lagoon by Submarine Groundwater Discharge (SGD) traced along the mixing gradient by a multi-indicator approach". Em Abstracts, 1738-1738.
Aníbal, J.; Cruz, R.. 2011. "Enzymes (Part I: Fruits and Vegetables)". Em Practical Food and Research, 51-65. New York: Nova Science Publishers, Inc.. https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=15527
Aníbal, J.; Cruz, R.. 2011. "Enzymes (Part II: Meat and Fish)". Em Practical Food and Research, 181-193. New York: Nova Science Publishers, Inc.. https://www.novapublishers.com/catalog/product_info.php?products_id=15527
Esteves, E.; Aníbal, J.. "A importância da avaliação sensorial da qualidade do pescado". Postal do Algarve, 07 de fevereiro, 2008: 37-37. http://hdl.handle.net/10400.1/3439
Aníbal, J.. "A bioquímica e a música: a doença e a desafinação". Postal do Algarve, 28 de fevereiro, 2008: 37-37. http://hdl.handle.net/10400.1/3438
Esteves, E.; Aníbal, J.. "Critérios de qualidade a observar no pescado". Directa, Higiene Segurança Alimentar & Canal HORECA, 20 de janeiro, 2008: 4-6. http://hdl.handle.net/10400.1/3447
Anibal, J.; Rocha, C.; Sprung, M.. 2007. "Mudflat surface morphology as a structuring agent of algae and associated macroepifauna communities: A case study in the Ria Formosa". Journal of Sea Research, 57 (1): 36-46. https://doi.org/10.1016/j.seares.2006.07.002
Aníbal, J.. "Como podemos nós melhorar as relações entre o Japão e Portugal". Postal do Algarve, 20 de dezembro, 2007: 41-41. http://hdl.handle.net/10400.1/3437
Aníbal, J.; Viegas, A. S.; Geraldes, A.; Francisco, V.. 2007. "Variações sazonais da composição química e índice de condição da amêijoa-boa, Ruditapes decussatus, na Ria Formosa". Em Livro do Congresso, 385-390.
Esteves, E.; Aníbal, J.. 2007. "Quality Index Method (QIM): utilização da Análise Sensorial para determinação da qualidade do pescado". Em Livro do Congresso, 365-373.
Aníbal, Jaime. "Como podemos nós melhorar as relações entre o Japão e Portugal". http://hdl.handle.net/10400.1/3437
Aníbal, J.. 2005. "Introdução à modelação dinâmica de sistemas ecológicos". Tecnovisão, (17): 18-19. http://hdl.handle.net/10400.1/2771
Aníbal, Jaime; Sprung, Martin. 2000. "Influência da superfície sedimentar na dinâmica das macroalgas verdes e da sua macroepifauna associada na Ria Formosa". Tecnovisão, (10): 44-48. http://hdl.handle.net/10400.1/144
Schories, D.; Anibal, J.; Chapman, A.S.; Herre, E.; Isaksson, I.; Lillebø, A.I.; Pihl, L.; et al. 2000. "Flagging greens: Hydrobiid snails as substrata for the development of green algal mats (Enteromorpha spp.) on tidal flats of North Atlantic coasts". Marine Ecology Progress Series, 199: 127-136. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0034717808&partnerID=MN8TOARS
Sprung, M.; Aníbal, J.; Santos, R.; Vieira, V.. 1999. "Aplysia spp. in the Ria Formosa lagoon (S. Portugal): are they important herbivores? ". Em Program and Abstracts, 55-55.
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1999. "Influence of the mudflat surface shape on the green macroalgae and its associated macroepifauna". Em Abstract Volume, 4-4.
Anibal, J.; Esteves, E.; Krug, H.; Da Silva, H. M.. 1998. "Age and growth in the Alfonsino, Beryx splendens (Berycidae) from the Azores (central eastern Atlantic)". Italian Journal of Zoology, (65): 215-218. https://doi.org/10.1080/11250009809386816
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1998. "Dinâmica das Ulvales (Chlorophyta) na Ria Formosa". Em Revista de Biologia, 242-242.
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1998. "São as Ulvales controladas pela macroepifauna?". Em Resumos, 67-67.
Esteves, E.; Gomes, T. M.; Aníbal, J.; Teixeira, T.; Jardim, J. E.; Chícharo, L.; Ferreira, L.. 1998. "Marine plankton of the Bijagós Archipelago (Guinea-Bissau, West Africa) and its relationship with fish eggs and larvae". Em Book of Abstracts, 275-275.
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1998. "Influência do relevo superficial nas comunidades presentes em zonas vasosas". Em Resumos, 133-133.
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1998. "Dynamics of green algae and its associated fauna in the Ria Formosa: is herbivory important?". Em Proceedings , 1-2.
Anibal, J.; Esteves, E.; Krug, H.; Da Silva, H.M.. 1998. "Age and growth in the Alfonsino, Beryx splendens (Berycidae) from the Azores (central eastern Atlantic)". Italian Journal of Zoology, 65 (SUPPL.): 215-218. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-0032460253&partnerID=MN8TOARS
Monteiro, C.; Lança, M.; Joaquim, N.; Lamy, I.; Aníbal, J.; Coucelo, J. M.; Coucelo, J.; Azevedo, J.; Bicho, M.. 1997. "Polimorfismo genético da haptoglobina e grau de gravidade da hipertensão arterial essencial". Revista Portuguesa de Cardiologia, 16 (1): 81-84. http://hdl.handle.net/10400.1/3489
Schories, D.; Albrecht, A.; Aníbal, J.; Fletcher, R.; Isaksson, I.; Lillebo, A. I.; Pihl, L.; et al. 1997. "Hydroiid snails conditioning green algae mats (Enteromorpha spp.) in the Northern Hemisphere". Em Programme & Abstract Volume, 71-71.
Esteves, E.; Aníbal, J.; Krug, H.; Da Silva, H. M.. 1997. "European contribution to the study of age and growth of bluemouth Helicolenus dactylopterus dactylopterus from the Azores (Scorpaenidae)". Em Ninth International Congress of European Ichthyologists (CEI9), 32-32.
Aníbal, J.; Esteves, E.; Krug, H.; Da Silva, H. M.. 1997. "Age and growth of the alfonsino, Beryx splendens, from the Azores (Berycidae)". Em Book of Abstracts, 8-8.
Aníbal, J.; Sprung, M.. 1997. "Dinâmica das Ulvales (Chlorophyta) na Ria Formosa". Em Resumos, 118-118.
Monteiro, C.P.; Lança, H.; Joaquim, N.; Lamy, I.; Aníbal, J.; Coucelo, J.; Coucelo, J.A.; Azevedo, J.; Bicho, M.P.. 1997. "The genetic polymorphism of haptoglobin and the severity of essential arterial hypertension | Polimorfismo genético da haptoglobina e gravidade da hipertensão arterial essencial.". Revista portuguesa de cardiologia : orgão oficial da Sociedade Portuguesa de Cardiologia = Portuguese journal of cardiology : an official journal of the Portuguese Society of Cardiology, 16 (1): 81-84. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-18344399702&partnerID=MN8TOARS
Esteves, Eduardo; Aníbal, Jaime; Krug, Helena; Silva, Hélder M.. 1997. "Aspects of age and growth of bluemouth, Helicolenus dactylopterus dactylopterus (Delaroche, 1809) from the Azores". http://hdl.handle.net/10400.3/1484
Aníbal, J.; Bicho, M.. 1996. "Influence of oxidative stress produced by nitrite in the activity of methaemoglobin reductase in two different species of fish". Em Abstracts, 217-217.
Aníbal, J.; Bicho, M.. 1996. "The activity of methaemoglobin reductase in toadfish (Halobatrachus didactylus) and gilt head sea bream (Sparus aurata)". Em VII International Symposium on Fish Physiology, 99-99.
Monteiro, C.; Lança, M.; Joaquim, N.; Lamy, I.; Aníbal, J.; Coucelo, J. M.; Coucelo, J.; Azevedo, J.; Bicho, M.. 1996. "Polimorfismo genético da haptoglobina e grau de gravidade da hipertensão arterial essencial". Em Revista Portuguesa de Cardiologia , 56-56.
Aníbal, Jaime. 1995. O efeito de nitritos na actividade da redutase da metahemoglobina em Halobatrachus didactylus e Sparus aurata. http://hdl.handle.net/10400.1/3448
Coucelo, J. M.; Joaquim, N.; Aníbal, J.; Coucelo, J.. 1993. "Fish ultrasonography characterization of cardiac morphology and blood flow". Em Biochemistry and Physiology of Environmental Adaptions in Fishes, 23-23.
 

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